tisdag 30 juni 2009



Anette i samtal med Henrik Hammar Ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings Hälso -och sjukvårdsdelegation.



Föredömligt på Vandrarhemmets frukostbord.


Andra dagen i Almedalen
Dagen började bra med föredömlig frukost. Bredvid buffén hittade vi brödrosten som endast skulle användas till det glutenfria brödet.
Dagens första seminarium arrangerades av Socialstyrelsen och hade rubriken "Vad gör vi åt den ojämlika vården?" I panelen satt bland annat Henrik Hammar som är Ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings Hälso - och sjukvårdsdelegation. Det blev en dynamisk debatt och Henrik Hammar menade att "det är dags att de 21 huvudmännen för vården i Sverige börjar uppträda gemensamt och inte kör solo". Vi fick en pratstund med Henrik efter seminariet och undrade då om samordningen också kan komma att gälla ersättningen till de vuxna glutenintoleranta. Han var väl insatt i frågan och poängterade att det är en prioriteringsfråga. Han berättade att man inom Sveriges Kommuner och Landsting nu kommer att titta på en prioriteringslista om vad som man tycker att Landstingen bör samordna. Detta görs på avdelningen för Vård och omsorg- dags för Celiakiförbundet att lobba lite där...

Dagen kommer att fortsätta med seminariet Maten påverkar- påverka maten samt ett mingel om hur man skapar ett rättvist Vårdval. Avslutar gör Maud Olofsson.
Morgondagen kommer bland annat att innehålla seminarium om vårdens resursbehov och prioriteringar samt två seminarier om Apotekets avmonopolarisering.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vet Du hur mycket 1 dl vetemjöl motsvarar i mängd majsmjöl ? Är det 1dl rakt av för alla andra glutenfria mjöler?

    Vem kan jag kontakta i Norrbotten för att få merkostnadsersättning för celiaki? Idag finns ingen merkostnadsersättning, men vem kan jag kontakta/påverka?

    Tusen tack på förhand! Mvh Anja

    SvaraRadera