onsdag 1 juli 2009



Anette med riksdagsledamot Chatrine Pålsson Ahlgren från Kristdemokraterna.



Anette med Socialminister Göran Hägglund, tillika partiledare för Kristdemokraterna.

En mycket lyckosam dag i Almedalen.
Idag har apoteksmonopolet i Sverige upphört, vilket innebär att nya aktörer kommer att kunna driva apoteksverksamhet inom kort. Vi har under dagen deltagit på två seminarier om omregleringen av Apoteksmonopolet och blir bara mer och mer övertygade om att är det någon gång som systemet för ersättning vid glutenintolerans ska ses över är det nu. Jag har föga förhoppning om att de nya aktörerna på apoteksmarknaden kommer att på ett smidigt sätt kunna hantera den glutenfria maten på apoteken. Dessutom finns risk för stora skillnader av hanteringen mellan de olika kedjor som kommer att driva apotek framöver.

På eftermiddagen hade vi bokat in ett möte med riksdagsledamot Chatrine Pålsson Ahlgren från Kristdemokraterna, och fick då möjligheten att diskutera det nuvarande ersättningssystemet. Chatrine är väl insatt i frågan och känner att Svenska Celiakiförbundet har förankrat argumentationen om ett mer jämlikt och rättvist ersättningssystem på ett bra sätt. Hon säger också att "det här är ju medicin men i form av mat, och man behöver den för att må bra". Hon framhåller att det är en viktig fråga, och att många delar hennes åsikt. Chatrine betonar dock att det är en fråga om pengar. Vi måste hitta en form för finansiering av ett nytt system. Chatrine ser att det kan finnas nya möjligheter i och med omregleringen av apoteksmonopolet. Hon lovar att göra allt hon kan, och hon för ständiga diskussioner med Socialminister Göran Hägglund och hans statssekreterare Karin Johansson. Mötet med Chatrine Pålsson Ahlgren blev lyckat och hon föreslog att vi i höst träffar alliansgruppen inom Socialutskottet för att diskutera vidare. Alliansgruppen består av representanter för Kritsdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Moderaterna.

Strax efter att Chatrine Pålsson Ahlgren hade lämnat oss dök Socialminister Göran Hägglund upp, och vi passade på att bjuda honom på glutenfri kexchoklad. Jag fick möjlighet att prata lite med honom om våra budskap. Göran lyssnade och jag fick en känsla av att även han ser en öppning i ett systembyte då apoteksmonopolet upphört.
En riktigt lyckad dag i Almedalen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar