torsdag 2 juli 2009



Helen Spalding, Catrine Häggbom, Elisabeth Svantesson och Anette Jansson


Sista dagen i Almedalen
Nu hade vi bara en halv dag kvar i Almedalen och den fick inte gå till spillo. Vi började med ett möte med Moderaternas riksdagsledamot Elisabeth Svantesson. Elisabeth är en gammal bekant och har tidigare skrivit motioner om bland annat merkostnadsersättning vid glutenintolerans. Mötet kom att handla mycket om hur dagens system av det glutenfria sortimentet på apoteken utgör en viss monopolarisering. De producenter som har sina produkter på apoteken gynnas framför de som inte har det. Systemet gynnar inte de mindre producenterna som inte har samma chans att komma med på Läkemedelsverkets lista över glutenfria produkter. Systemet gynnar inte konkurrensen och i sin tur inte heller produktutvecklingen som de mindre producenterna är väl så bra på som de större. Vi var rörande överens om att en merkostnadsersättning där man som glutenintolerant kan gå och handla de varor man själv vill i livsmedelsaffären skulle gynna konkurrensen mellan de företag som producerar glutenfria livsmedel och därmed också gynna kunderna.

Vårt Almedalsbesök avslutades med ett möte med Pharmaciförbundet. Vi diskuterade hanteringen av de glutenfria produkterna på dagens Apotek. Det var helt klart att apotekspersonalen inte alltid tycker att det är logiskt att hantera maten på apoteken och att det rent lokalmässigt inte alltid är anpassat för stora mängder beställda glutenfria produkter. Dessa blir enligt personalen ofta stående i personalutrymmen på grund av platsbrist i apotekslokalerna. Vi avslutade mötet med Pharmaciförbundet med att vi ska fortsätta att ha en dialog.

I och med detta var det slut för oss i Almedalen och vi åker hem med ett helt hav av intryck. Vi har fått ovärderligt många nya kontakter och har också lärt oss mycket om hur vi nästa år kan agera ännu kraftfullare.

Jag skulle vilja instämma i Ulrikas beskrivning av dagarna som vi har spenderat i Almedalen-
ÜBERBRA!

Soliga hälsningar från ett hett Visby.

Nu tar bloggen semester och återkommer i augusti.



Farväl Almedalen för den här gången.

1 kommentar:

  1. Det är värkligen på tiden att vi får merkostnadslån för glutenfri diet i SverigeI Norge får man 500 kr i månaden om man har celiaki. Även om man kan få lite rabatt på mjöl och pasta genom apoteksystemet är det bara krångligt med stora varor och receptuppdaterigar så det blir bara nedlåtande och inte värt besväret.
    Fortsätt jobba på som ni gör!!

    SvaraRadera